CZWARTEK, 12 STYCZNIA 2023

Patronat merytoryczny

Partner wydarzenia

Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Dowiedź się więcej o naszym Patronie Merytorycznym - Mammotome

Firma Mammotome to międzynarodowy zespół zaangażowany w poprawę standardów opieki nad chorymi na raka piersi – zarówno z punktu widzenia klinicystów, jak i ich pacjentów. Koncentruje się na rozwijaniu innowacyjnych technologii, które zwiększają wydajność pracy radiologów, chirurgów i patologów.

Firma Mammotome dostarcza najwyższej klasy technologię, aby pomóc klinicystom w dokładnym diagnozowaniu raka piersi. Zawsze mamy na uwadze, że w centrum każdej diagnozy znajduje się pacjent. Dotychczas ponad 10 milionów kobiet na świecie przeszło procedurę biopsji piersi z wykorzystaniem małoinwazyjnego systemu do biopsji piersi Mammotome.

W naszym portfolio posiadamy między innymi:
– system do biopsji piersi wspomaganej próżniowo z podwójną próżnią Mammotome Revolve™, który zapewnia efektywność procedury dostarczając większe, ciągłe, wycinki dla uzyskania kompletnej i dokładnej diagnozy zmian patologicznych
– bezprzewodowe urządzenie do biopsji pod kontrola USG Mammotome® Elite, które zapewnia szybkość i łatwość wykonania biopsji gruboigłowej w połączeniu z zaletami wspomagania próżniowego
– bogatą paletę znaczników w tym znaczniki HydroMARK™ Breast Biopsy Site Marker, o wyjątkowej technologii hydrożelowej, która zapewnia klinicystom długotrwałą widoczność w obrazowaniu USG
– Neoprobe® GDS o wysokim poziomie czułości. System Neoprobe® – używany jest podczas biopsji węzła wartowniczego w przypadkach raka piersi lub czerniaka, lokalizacji tkanek nowotworowych z wykorzystaniem źródeł promieniowania (Radio Seed Localization; RSL) podczas zabiegów lumpektomii czy też do namierzania nadczynnych gruczołów przytarczycznych podczas zabiegu usunięcia przytarczyc – pozwala chirurgowi na dokładne i niezawodne lokalizowanie zmienionych tkanek.

Zachęcamy Państwa do odwiedzenia strony i zapoznania się z pełna ofertą produktową https://pl.mammotome.com/

Zespół Mammotome

Szanowni Państwo, Koleżanki i Koledzy.

Fundacja PTChO ma dla Was 2 bezpłatne zaproszenia na „Praktyczne warsztaty radiologiczno-biopsyjne gruczołu piersiowego”, które odbędą się już 12 stycznia 2023 w Klinice Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze.

Warsztaty poprowadzą: prof. dr hab. n. med. Dawid Murawa (Past Prezes PTChO), dr n. med. Mateusz Wichtowski, lek. med. Krzysztof Koziełek oraz lek. med. Marcin Cieciorowski.

Patronat merytoryczny objęła firma Mammotome. Patronat naukowy objęło Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej

Chęć udziału zgłosić można drogą mailową na adres: biuro@fundacjaptcho.pl

Zapraszamy do udziału w warsztatach, w trakcie których:

• będzie możliwość bezpośrednich konsultacji każdej wątpliwości podczas całego kursu z wykładowcami
  • uzyskasz szeroką wiedzę na temat technik wykonywania biopsji
  • odbędzie się obszerna część praktyczna na preparatach zwierzęcych
  • dowiesz się na co zwracać uwagę podczas wykonywania biopsji stereotaktycznej pod kontrolą MMG
  • przeanalizujemy, jak właściwie przeprowadzić procedurę biopsji pod kontrolą USG
  • dowiesz się jakie są aspekty formalno-prawne związane z prowadzeniem pracowni mammotomicznej

PLAN WARSZTATÓW

08:45 | REJESTRACJA UCZESTNIKÓW

09:00 | OTWARCIE KURSU. OMÓWIENIE PROGRAMU ORAZ ZASAD PRACY

09:15 | METODYKA BIOPSJI POD KONTROLĄ USG
lek. med. Krzysztof Koziełek

09:30 | DIAGNOSTYCZNO-TERAPEUTYCZNE USUWANIE ŁAGODNYCH ZMIAN W PIERSI.
BIOPSJA PRÓŻNIOWA JAKO ZŁOTY STANDARD

09:45 | BIOPSJA STEREOTAKTYCZNA POD KONTROLĄ MMG – CO WARTO WIEDZIEĆ
lek. med. Krzysztof Koziełek

10:00 | WYNIK B3 Z ATYPIĄ I BEZ ATYPII- CZY JEST SIĘ CZEGO BAĆ PO VAB?
dr n. med. Mateusz Wichtowski

10:15 | BIOPSJA PRÓŻNIOWA A RAK PIERSI– PRZYSZŁOŚĆ W DOBIE NEOADJUWANTU

10:30 | ASPEKTY FORMALNO-PRAWNE ZWIĄZANE Z PROWADZENIEM PRACOWNI MAMMOTOMICZNEJ
lek. med. Marcin Cieciorowski

10:45 | WARSZTATY PRAKTYCZNE NA PREPARATACH ZWIERZĘCYCH
Biopsje pod kontrolą USG na preparatach zwierzęcych

10:45 | WARSZTATY PRAKTYCZNE NA PACJENTACH OŚRODKA
Biopsje na Pacjentkach Ośrodka

14:00 | PODSUMOWANIE, DYSKUSJA, WRĘCZENIE CERTYFIKATÓW

14:10 | LUNCH DLA UCZESTNIKÓW WARSZTATÓW

Prelegenci

dr n. med.
Mateusz Wichtowski
lek. med.
Krzysztof Koziełek
lek. med.
Marcin Cieciorowski
Twój tytuł idzie tutaj

Dr hab. n. med. Dawid Murawa prof. UZ
Kierownik Katedry Chirurgii i Onkologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Zielona Góra
Kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze
Konsultant Naukowy Oddziału Chirurgii Ogólnej Szpitala w Środzie Wielkopolskiej
Past Prezes Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej
Konsultant Wojewódzki ds. Chirurgii Onkologicznej w Województwie Lubuskim

dr n. med. Mateusz Wichtowski

W 2013 r. ukończyłem Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Lekarskim. W 2019 r. uzyskałem tytuł naukowy doktora nauk medycznych, a w 2020 r. tytuł specjalisty chirurgii onkologicznej. W latach 2014 – 2018 pracowałem na Oddziale Chirurgii Onkologicznej i Ogólnej Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu, następnie w latach 2019 – 2021 na Oddziale Chirurgii Onkologicznej i Ogólnej Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze, a obecnie kieruję Kliniką Chirurgii Onkologicznej w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Poznaniu.

Jestem aktywnym członkiem Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej, Członkiem ESSO – European Society of Surgical Oncology oraz członkiem komitetu EYSAC National Representatives – przy ESSO. Byłem założycielem i pierwszym przewodniczącym Sekcji Młodych Chirurgów Onkologicznych przy PTChO. Brałem udział w wielu warsztatach z zakresu chirurgii piersi zarówno jako uczestnik, jak i organizator. Jestem autorem kilkunastu artykułów naukowych oraz rozdziałów książek o łącznej liczbie cytowań ponad 150 i h-index 8.

lek. med. Krzysztof Koziełek

Specjalista Radiologii i Diagnostyki obrazowej, zapalony senolog z ponad 15 letnim doświadczeniem z zakresu diagnostyki, w tym inwazyjnej, gruczołu piersiowego. Założyciel kilku pracowni biopsji próżniowej, wykładowca i trener, aktualnie praktykujący w Szpitalu im Św. Jana Pawła II w Poznaniu i Szpitalu Uniwersyteckim w Zielonej Górze.