CZWARTEK, 30 LISTOPADA 2023 | GODZ. 19:00

Patronat naukowy

Organizator

Fundacja Ptcho Logo

Webinar jest przeznaczony dla osób upoważnionych do wystawiania recept i osób prowadzących obrót
produktami leczniczymi, w rozumieniu art. 52 ust. 2 pkt 6 ustawy z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne.

Szanowni Państwo,

zapraszamy do udziału w webinarze dot. najnowszych metod kwalifikacji do uzupełniającego leczenia systemowego pacjentów z wczesnym rakiem piersi.

Podczas wydarzenia porównamy wartość różnych testów molekularnych dla podjęcia decyzji terapeutycznych. Jednocześnie podzielimy się naszymi doświadczeniami z zastosowania testu Oncotype DX w codziennej praktyce Breast Cancer Unit. Usłyszą Państwo również, na co szczególnie powinien zwrócić uwagę chirurg onkolog, prowadząc chorych na raka piersi otrzymujących hormonoterapię uzupełniającą.

Wierzymy, że webinar dostarczy Państwu wartościowej wiedzy i pozwoli na poszerzenie kompetencji. Jego dodatkowym atutem będzie sesja Q&A, podczas której będzie mogli Państwo zadać pytania naszym prelegentom,

Serdecznie zapraszamy Państwa 30.11.2023 (czwartek) o godz.19.00

Prezes PTChO
prof. dr hab. Piotr Richter

Prezes Fundacji PTChO
Sebastian Drobczyński

PLAN WARSZTATÓW

19:00-19:20 | TESTY MOLEKULARNE W DIAGNOSTYCE WCZESNEGO RAKA PIERSI (ONCTOTYPE DX, MAMMAPRINT, LIQUID BIOPSY)
dr n. med. Joanna Kufel-Grabowska, Gdański Uniwersytet Medyczny

19:20-19:40 | OD DECYZJI KONSYLIUM DO WYNIKU BADANIA ONCOTYPE DX – PRZEWODNIK PRAKTYCZNY
dr hab. n. med. Piotr Pluta, ICZMP w Łodzi

19:40-20:00 | HORMONOTERAPIA I LECZENIE WSPOMAGAJĄCE WE WCZESNYM RAKU PIERSI
(TAMOXIFEN, INHIBITORY AROMATAZY, SUPRESJA JAJNIKÓW,  PROTEKCJA INCYDENTÓW KOSTNYCH) – PRZEWODNIK DLA CHIRURGÓW

dr hab. n. med. Prof. ICZMP. Ewa Kalinka, ICZMP w Łodzi

20:00-20:30 | PANEL DYSKUSYJNY
Sesja Q&A

Prelegenci

dr n. med. Joanna Kufel-Grabowska
Gdański Uniwersytet Medyczny
dr hab. n. med. Piotr Pluta
Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi
dr hab. n. med. Prof. ICZMP. Ewa Kalinka
Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi
Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

dr n. med. Joanna Kufel-Grabowska, Gdański Uniwersytet Medyczny

Pracuje w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Na co dzień zajmuje się przede wszystkim leczeniem chorych na raka piersi. Jej zainteresowania naukowe obejmują m.in. techniki zachowania płodności u chorych na nowotwory oraz związane z leczeniem powikłania kardiologiczne.

dr hab. n. med. Piotr Pluta, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi

Dr hab. n. med. Piotr Pluta jest specjalistą chirurgii ogólnej i onkologicznej. Od 15 lat zajmuje się wielospecjalistyczną opieką nad chorymi na raka piersi. Specjalizuję się w chirurgii rekonstrukcyjnej piersi, w tym zabiegach endoskopowych. Pracuje w Instytucie Centrum Matki Polki w Łodzi, pełniąc funkcję zastępcy Kierownika Kliniki Chirurgii Onkologicznej i Chorób Piersi oraz pełnomocnika Dyrektor ds. Breast Cancer Unit. Jest prezesem Fundacji „Pełną Piersią na Rzecz Rozwoju Rekonstrukcji Piersi”.

dr hab. n. med. Prof. ICZMP. Ewa Kalinka, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi

Onkolog kliniczny i specjalista chorób wewnętrznych, związana od niemal 25 lat z łódzką onkologią
Rozpoczęła pracę z chorymi na nowotwory układu chłonnego, które stanowiły temat podjętych badań przed uzyskaniem stopnia doktora nauk medycznych. Przez kolejne lata zajmowała się klinicznie i naukowo leczeniem systemowym nowotworów. Jest autorem ponad 200 doniesień naukowych, aktywnie bierze udział w działalności edukacyjnej i prowadzeniu szkolenia specjalizacyjnego. Od 2019 roku jest Kierownikiem Kliniki Onkologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, w powstaniu której aktywnie uczestniczyła. Prywatnie lubi slow life

SPONSOR WYDARZENIA

Exact Sciences to wiodący na świecie dostawca badań przesiewowych i testów diagnostycznych w kierunku raka, zatrudniający około 6500 pracowników, z siedzibą w Madison w stanie Wisconsin (USA), biurem międzynarodowym w Zug w Szwajcarii i bezpośrednią siedzibą w USA. Obecność w ponad 10 krajach.

Do naszych sztandarowych produktów należą Oncotype DX i Cologuard:
• Test Oncotype DX Breast Recurrence Score ma na celu ułatwienie podejmowania spersonalizowanych decyzji klinicznych niektórym pacjentom z inwazyjnym rakiem piersi we wczesnym stadium poprzez dostarczenie informacji o biologii konkretnego nowotworu. Jest to jedyny test predykcyjny stosowany we wczesnym stadium raka piersi, pozwalający określić, czy pacjentka może odnieść korzyść z chemioterapii. Test Oncotype DX został po raz pierwszy udostępniony w 2004 roku i skorzystało z niego ponad 1,5 miliona pacjentów na całym świecie.

• Cologuard to test oparty na DNA kału, przeznaczony do badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego u pacjentów w wieku 45 lat i starszych średniego ryzyka. Jest skuteczny, nieinwazyjny i zatwierdzony przez FDA. Test nie jest obecnie dostępny poza Stanami Zjednoczonymi.

Bazując na sukcesie testów Cologuard i Oncotype DX, firma Exact Sciences inwestuje w swoje projekty opracowywania innowacyjnych rozwiązań do stosowania przed, w trakcie i po diagnozie raka.

Opracowywane obecnie badanie krwi umożliwiające wczesne wykrywanie wielu nowotworów (MCED) może sprawić, że rutynowe badania przesiewowe pod kątem wielu typów nowotworów staną się rzeczywistością.

Pracujemy także nad rozwiązaniami w zakresie badań molekularnej choroby resztkowej (MRD), które mogą pomóc we wcześniejszym wykryciu wznowy nowotworu.